Vyberte možnost Stránka

Prodejci a restauratéři zaznamenají miliardové ztráty

Prodejci a restauratéři zaznamenají miliardové ztráty

Úplný zákaz prodeje připraví prodejce o miliardy. Provozovatelé restaurací přijdou v příštích deseti dnech o 4,1 miliardy, prodejci oděvů o 2,5 miliardy, obchody s nábytkem o 1,3 miliardy. Ve svém komentáři o tom hovoří hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

 

Krizové opatření vlády, spočívající v zákazu maloobchodního prodeje v řadě druhů prodejen a provozoven v ČR, připraví prodejce v příštích deseti dnech o miliardy.

Například útraty lidí v ČR v restauracích loni přesáhly 175 miliard korun, jak plyne z údajů Eurostatu a z výpočtu na jejich základu. Z toho plyne, že za deset březnových dní, po něž úplný zákaz platí, přijdou provozovatelé restaurací dohromady o zhruba 4,1 miliardy korun.

Za oděvy a obuv loni lidé v ČR utratili dle dat Eurostatu a z výpočtu na jejich základu zhruba 98 miliard korun. Prodejci oděvů a obuvi tak kvůli zákazu přijdou o 2,5 miliardy korun. Za nábytek, koberce či interiérové vybavení loni lidé v ČR utratili 52 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o 1,3 miliardy korun. Za domácí spotřebiče loni lidé v ČR utratili 24 miliard korun. Zákaz je tedy připraví o přibližně 500 miliónů korun.

Provozovatelé restaurací, prodejci oděvů a obuvi, prodejci nábytků a prodejci domácích spotřebičů přijdou dohromady kvůli zákazu v příštích deseti dnech o 8,4 miliardy korun, což odpovídá průměrně 840 milionům denně po dobu trvání zákazu.

 

Ztráty restauratérů budou nevratné

V případě zboží, jako jsou oděvy nebo nábytek, se však ve většině případů jeho vlastní pořízení pouze v čase posune. Lidé tedy oblečení nebo nový gauč prostě nakoupí poté, až zákaz skončí. Z celoročního hlediska by tak prodejcům v případě těchto druhů zboží kvůli dnes vyhlášenému žádné zásadní ztráty vzniknout neměly. Výrazné škody by neměly vzniknout ani jejich dodavatelům.

Jiné je to v případě prodeje statků okamžité spotřeby, jakým je třeba jídlo v restauraci. V tomto případě se dá těžko předpokládat, že lidé budou nynější nemožnost poobědovat v restauraci kompenzovat navýšenou konzumací po skončení zákazu. Drtivé většině provozovatelů restaurací a jejich dodavatelů tak vznikají nevratné ztráty.

 

 

Zdroj: Komentář Lukáš Kovandy

O autorovi

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.