
Různé chutě z Bolky: Slovenské tradiční halušky
Ve čtvrtém díle jsme si pro vás připravili tradiční slovenské halušky. Vařením tohoto pokrmu vás provede Jana Szabová ze slovenské menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. Když se řekne Slovensko, tak si vybavíme Tatry, jezera, ovce, salaše a výborné sýry. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.



POSTUP:
Příprava těsta:
- Uvařené, vychladnuté a oloupané brambory nastrouháme najemno
- Do misky nasypeme půl kila hladké a půl kila polohrubé mouky. Smícháme vše dohromady
- Vše spojíme dohromady a promícháme
Příprava směsi:
- Slaninu nakrájíme na kostičky
- Osmahneme na pánvičce
Příprava halušek:
- Těsto procedíme rychle do vroucí vody
- Halušky vaříme zhruba tři minutky a procedíme
- Se smetanou smícháme slovenskou bryndzu a přimícháme ji k haluškám
Servírujeme:
- Nejprve na talíř dáme halušky
- Posypeme je osmaženou slaninou
- nakonec vše zakápneme zakysanou smetanou
Festival kultur
V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.
Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.
Zdroj: Tývka.cz