
Různé chutě z Bolky: Tradiční ukrajinský Boršč
Ve druhém dílu seriálu Různé chutě z Bolky jsme si pro vás připravili tradiční ukrajinský boršč. Vařením tohoto pokrmu vás provede Taťjana z ukrajinské menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.





POSTUP:
Vývar:
- Vybereme maso podle libosti. V případě boršče je nejlepší volbou vepřové žebírko
- Přidáme cibuli, mrkev, pepř, sůl a koření k provonění dle preferencí
Příprava boršče:
- Provaříme vývar a přidáme do něj hovězí maso
- Dvě řepy nakrájíme na kostičky (třetí řepu necháme nakonec, aby dodala boršči typickou barvu)
- Řepu přidáme do polévky
- Na kostičky nakrájíme tři brambory a provaříme je zhruba deset minut s řepou
- Nakrájíme zelí a přidáme jej do polévky
- Jednu mrkev nakrájíme na kolečka a druhou nastrouháme na konci zvlášť do polévky
- Opepříme a dosolíme
- Vyndáme maso, abychom jej mohli nakrájet do boršče
- Boršč odstavíme
Speciální směs k přimíchání:
- Necháme rozpálit olej
- Najemno nakrájíme cibulku a osmažíme ji
- Mrkev nastrouháme a hodíme k cibulce
- Na půlku rozkrájíme cherry rajčátka a nakrájíme najemno česnek
- Na pánvičku vložíme rajčátka a opepříme
- Vložíme česnek a do směsi nastrouháme jednu oloupanou řepu
- Nakonec přilejeme trochu polévky, aby se nám směs podusila
- Nakrájíme uvařené maso a přidáme do směsi na pánvi
- Směs následně přidáme do hrnce s polévkou
- Vše dohromady provaříme a dochutíme
Servírujeme:
- Boršč nalejeme do hlubokého talíře
- Nakrájíme najemno jarní cibulku a posypeme na polévku
- Dále přidáme trochu petržele a čerstvého kopru
- Nakonec zakápneme zakysanou smetanou
Festival kultur
V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.
Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.
Zdroj: Tývka.cz