Vyberte možnost Stránka

Různé chutě z Bolky: Tradiční ukrajinský Boršč

Ve druhém dílu seriálu Různé chutě z Bolky jsme si pro vás připravili tradiční ukrajinský boršč. Vařením tohoto pokrmu vás provede Taťjana z ukrajinské menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.


POSTUP:

Vývar:

  1. Vybereme maso podle libosti. V případě boršče je nejlepší volbou vepřové žebírko
  2. Přidáme cibuli, mrkev, pepř, sůl a koření k provonění dle preferencí

Příprava boršče:

  1. Provaříme vývar a přidáme do něj hovězí maso
  2. Dvě řepy nakrájíme na kostičky (třetí řepu necháme nakonec, aby dodala boršči typickou barvu)
  3. Řepu přidáme do polévky
  4. Na kostičky nakrájíme tři brambory a provaříme je zhruba deset minut s řepou
  5. Nakrájíme zelí a přidáme jej do polévky
  6. Jednu mrkev nakrájíme na kolečka a druhou nastrouháme na konci zvlášť do polévky
  7. Opepříme a dosolíme
  8. Vyndáme maso, abychom jej mohli nakrájet do boršče
  9. Boršč odstavíme

Speciální směs k přimíchání:

  1. Necháme rozpálit olej
  2. Najemno nakrájíme cibulku a osmažíme ji
  3. Mrkev nastrouháme a hodíme k cibulce
  4. Na půlku rozkrájíme cherry rajčátka a nakrájíme najemno česnek
  5. Na pánvičku vložíme rajčátka a opepříme
  6. Vložíme česnek a do směsi nastrouháme jednu oloupanou řepu
  7. Nakonec přilejeme trochu polévky, aby se nám směs podusila
  8. Nakrájíme uvařené maso a přidáme do směsi na pánvi
  9. Směs následně přidáme do hrnce s polévkou
  10. Vše dohromady provaříme a dochutíme

Servírujeme:

  1. Boršč nalejeme do hlubokého talíře
  2. Nakrájíme najemno jarní cibulku a posypeme na polévku
  3. Dále přidáme trochu petržele a čerstvého kopru
  4. Nakonec zakápneme zakysanou smetanou

Festival kultur

Festival kultur 2021

V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.

Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.

Zdroj: Tývka.cz

O autorovi

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.