
Různé chutě z Bolky – Tradiční nepálské momo knedlíčky
V šestém díle jsme si pro vás připravili tradiční nepálské momo knedlíčky. Vařením tohoto pokrmu vás provede Chitra Gurung z nepálské menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. V rámci tohoto dílu jsme zavítali přímo do nepálské restaurace Fishtail v Řepově u Mladé Boleslavi. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa a tomu také odpovídá jeho kuchyně. Vliv na nepálské chutě měla kuchyně Číny a kuchyně Indie. Typickým jídlem je takzvané tibetské momo. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.
POSTUP:
Náplň do momo knedlíčku:
- Najemno nakrájíme cibuli a zelí
- Olivový olej rozpálíme a trochu zahřejeme (zhruba dvě lžíce olivového oleje)
- Ohřátý olivový olej nalejeme do misky k masu a zelí, osolíme, dáme dvě lžičky pálivé papriky, dvě lžičky kurkumy a tři lžičky směsi magra masala.
- Přidáme směs zázvoru s česnekem a celé to maso se směsí zamícháme dohromady. Propracováváme zhruba čtvrt hodiny.
Omáčka:
- Najemno nakrájíme cibuli
- Na kostičky nakrájíme 2 rajčata
- Na slunečnicovém oleji osmahneme cibulku a přidáme rajčata (smažíme zhruba deset minut)
- Mezi tím dosolíme a přidáme tři špetky kurkumy, masaly, pálivé papriky
- Směs vložíme do mixéru a přidáme tři lžíce bílého řeckého jogurtu
- Vše rozmixujeme
Těsto na momo knedlíčky:
- Hladkou mouku osolíme (půl kila mouky, 4 dcl vody)
- Těsto zpracováváme do té doby, než nelepí
- Vypracované těsto necháme minimálně na půl hodiny do chladu odpočinout
- Těsto se nemůže vracet
Příprava momo knedlíčků
- Z těsta vyválíme kuličky a naplníme ji masem
- Postup samotného balení je vidět v přiloženém videu
- Knedlíčky napaříme. Že jsou hotové, poznáme tím, že je těsto bílé.
Festival kultur
V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.
Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.
Zdroj: Tývka.cz