Vyberte možnost Stránka

Různé chutě z Bolky – Tradiční nepálské momo knedlíčky

V šestém díle jsme si pro vás připravili tradiční nepálské momo knedlíčky. Vařením tohoto pokrmu vás provede Chitra Gurung z nepálské menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. V rámci tohoto dílu jsme zavítali přímo do nepálské restaurace Fishtail v Řepově u Mladé Boleslavi. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa a tomu také odpovídá jeho kuchyně. Vliv na nepálské chutě měla kuchyně Číny a kuchyně Indie. Typickým jídlem je takzvané tibetské momo. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.


POSTUP:

Náplň do momo knedlíčku:

  1. Najemno nakrájíme cibuli a zelí
  2. Olivový olej rozpálíme a trochu zahřejeme (zhruba dvě lžíce olivového oleje)
  3. Ohřátý olivový olej nalejeme do misky k masu a zelí, osolíme, dáme dvě lžičky pálivé papriky, dvě lžičky kurkumy a tři lžičky směsi magra masala.
  4. Přidáme směs zázvoru s česnekem a celé to maso se směsí zamícháme dohromady. Propracováváme zhruba čtvrt hodiny.

Omáčka:

  1. Najemno nakrájíme cibuli
  2. Na kostičky nakrájíme 2 rajčata
  3. Na slunečnicovém oleji osmahneme cibulku a přidáme rajčata (smažíme zhruba deset minut)
  4. Mezi tím dosolíme a přidáme tři špetky kurkumy, masaly, pálivé papriky
  5. Směs vložíme do mixéru a přidáme tři lžíce bílého řeckého jogurtu
  6. Vše rozmixujeme

Těsto na momo knedlíčky:

  1. Hladkou mouku osolíme (půl kila mouky, 4 dcl vody)
  2. Těsto zpracováváme do té doby, než nelepí
  3. Vypracované těsto necháme minimálně na půl hodiny do chladu odpočinout
  4. Těsto se nemůže vracet

Příprava momo knedlíčků

  1. Z těsta vyválíme kuličky a naplníme ji masem
  2. Postup samotného balení je vidět v přiloženém videu
  3. Knedlíčky napaříme. Že jsou hotové, poznáme tím, že je těsto bílé.

Festival kultur

Festival kultur 2021

V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.

Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.

Zdroj: Tývka.cz

O autorovi

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.