
Různé chutě z Bolky: Tradiční indický dal
V pátém díle jsme si pro vás připravili tradiční indický dal. Vařením tohoto pokrmu vás provede Swati z indické menšiny společně s šéfkuchařem Pavlem Vedralem. Indie je nejlidnatnější země světa a její kuchyni si každý spojí s velmi ostrým kořením. Různé chutě z Bolky je pořad propagující Festival kultur, který se v Mladé Boleslavi uskuteční ve čtvrtek 15. září 2022. Od devíti hodin je určený pro základní školy. Od 14:00 pak začíná program pro širokou veřejnost.

POSTUP:
- Najemno nakrájíme jednu červenou cibuli
- Mezitím dáme rozpustit v hrnci dvě lžíce másla ghí a zasypeme hrstkou kmínu
- Vložíme cibuli a orestujeme ji dozlatova
- Mezi tím nakrájíme na malé kostičky mrkev a přidáme ji k cibuli
- Ochutíme chilli papričkou
- Na malí kousíčky nakrájíme cherry rajčátka a přihodíme je k směsi a stále mícháme
- Přidáme jednu lžící koření masala
- Přidáme lžíci pálivé červené papriky a stále mícháme
- Nakrájíme najemno konzervovaná rajčata a vložíme do směsi
- Přidáme indické curry koření a osolíme
- Čočku jsme opláchnuli a přidáme do směsi a pořádně zamícháme
- Čočka musí být tekutější
- Servirujeme
Festival kultur
V rámci Festivalu kultur zažijete nevšední představení jednotlivých menšin žijících na Mladoboleslavsku. Můžete se těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku netradičního jídla a výstavu předmětů z cizích zemí. V letošním roce se do festivalu zapojí několik komunit, některé formou tradičních ochutnávek, jiné zase formou kulturních vystoupení.
Festival však nabízí i doprovodný program, který vám brzy představíme. Festival spolupořádá Komise pro integraci etnik a národnostních menšin města Mladá Boleslav a CPIC Středočeský kraj – Mladá Boleslav za finanční podpory nadačního fondu ŠKODA AUTO, Nové Boleslavsko Dalšími partnery jsou: Mladá Boleslav, Bombusenergy, Společně srdcem.
Zdroj: Tývka.cz