Restauratéři měli loni žně, Češi utratili přes 175 mld. Kč

Češi během loňského ruku utratili v restauracích, hospodách a kavárnách rekordní sumu přesahující 175 miliard Kč. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy vydali za stravovací služby o 100 miliard korun více než v roce 2000. Eurostat uvádí, že v tomto roce tak tyto výdaje dosahovaly na 76 miliard Kč. Předloni Češi vydali 161 miliard a o rok dříve 148 mld. Kč. Útraty v restauračních zařízeních tak rok od roku vzrůstají.

„Vzhledem k makroekonomickému vývoji v loňském roce, zejména vzhledem k citelnému růstu cenové hladiny v oblasti stravování a vzhledem k velmi svižnému růstu mezd, ale i spotřebitelských výdajů, lze předpokládat, že v roce 2019 útraty Čechů v restauracích překonaly rekord roku 2018, když přesáhly úroveň 175 miliard korun,“ řekl Kovanda.

Nejznatelnější meziroční nárůst útraty v restauracích a kavárnách představoval rok 2017. Češi v tomto roce vydali v pohostinství něco okolo třinácti miliard více oproti předchozímu roku. Tento růst způsobilo zavedení elektronické evidence tržeb (EET), k němuž došlo v roce 2016. Tato skutečnost způsobila znatelné podražení ve stravování.

„Je zjevné, že růst útrat Čechů v restauracích, hospodách či kavárnách odráží nejen jejich rostoucí životní úroveň, tedy kupní sílu, tedy výši mezd očištěných o inflaci, ale právě také inflaci samotnou čili postupně klesající kupní sílu jednotky české měny, jedné koruny,“ sdělil Kovanda.

Stravování se podle Kovandy stává stále důležitější součástí české ekonomiky. S ohledem na spotřebitelské výdaje útraty v restauracích a kavárnách v roce 2018 představovaly 6,5 %. V roce 2008 oproti tomu odpovídaly 5,7 procentům.

S ohledem na hrubý domácí produkt (HDP) České republiky výdaje v pohostinství dosahovaly na 3,2 procenta – v roce 2008 šlo o 2,8 %.

„Obyvatelé celé EU v roce 2018 utratili v restauracích, kavárnách a dalších podobných zařízeních přes 600 miliard eur, což odpovídá 3,8 procenta HDP EU. Největší část svých výdajů dávají na restaurace, hospody či kavárny Irové, Španělé, Malťané a Řekové, nejméně pak Rumuni, Poláci a Litevci. Zejména Rumuni si v drtivé většině případů opravdu stále `vaří doma`,“ dodal Kovanda.

 

 

Zdroj: Komentář Lukáše Kovandy

Komentáře

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.