Konference Brno: Food e-commerce bude do tří let minimálně dvakrát tak větší

Konference Brno se 1. prosince 2021 zaměřily na Očekávaný vývoj potravinářského průmyslu v Česku a ve světě. V pořadí šlo již o 11. ročník. Celá událost se uskutečnila v Quality Hotel Brno Exhibition Centre.


Jak vnímáte budoucnost e-commerce?

Olin Novák, CEO Rohlik.Group

„Já ji vidím velice pozitivně. Jak už jsem říkal dnes na Konferencích Brno, tak to jak je dnes ten trh food e-commerce velký, tak je vlastně v porovnání se západní Evropou hrozně malinkatý – především s Anglií. Bude tak dál růst. Já jsem tam i ukazoval, že u nás bude dvakrát až třikrát větší v rámci příštích třech nebo čtyřech let. Takže si myslím, že se mají zákazníci na co těšit.“

Jaká je budoucnost Rohlíku?

„Já věřím, že dobrá a pozitivní. My plánujeme dál růst, ale ten růst je pro mě až důsledek něčeho. Takže my plánujeme dál zlepšovat službu pro zákazníky, plánujeme vystavět další sklad v Praze, což by mělo tu službu dál zrychlit, plánujeme postavit sklad na Ostravsku, díky čemuž ostravský region dostane výrazně rychlejší službu a plánujeme tam pár dalších inovací, které jak jsem říkal toho zákazníka ještě více opečují. Díky tomu věřím, že zákazníci budou rádi chodit zpátky k nám a nám se bude dařit a ten konečný výsledek bude pak vidět v tom růstu.“

Jak ovlivňuje ceny potravin růst energií? Jaké je řešení?

Miroslav Koberna, Ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR

„Pokud se podíváme na ceny potravin, což je dnes věc, která dnes všechny nejvíc zajímá, tak na jejich růstu se v současnosti nejvíce podílí růst cen energií. I když to není tak zřejmé, tak potravinářská výroba je poměrně energeticky náročná, nebo patří k těm energicky náročnějším odvětvím. Bohužel se zatím ty ceny energií do potravin zas až tolik nepromítly. To, co nás čeká bude obecný nedostatek energie, protože všechny ty obnovitelné a alternativní zdroje byly vždy v minulosti chápány jako jakýsi dodatek klasické energetiky a nikdy se nepředpokládalo, že na nich bude stát výroba energetiky jako na základu. Bohužel mají jednu výbornou vlastnost, že funguje jenom někdy. Takže když máme nějakou spotřebu v oblasti země nebo toho národního hospodářství, tak musí být něčím kryta. Byla vždy přitom kryta stabilními zdroji, což byl úhelné a jaderné elektrárny. Můžeme se bavit i nakolik jsou spolehlivé vodní elektrárny. Jednou je totiž suchu, jednou je mokro. Zase bych je bral jako doplněk. Čili pro nás jako Českou republiky a pro nás jako uživatele energií je asi jedinou alternativou dobrá a stabilní základna v jaderných elektrárnách, pokud nechceme uhlí. S německou alternativou budeme všechno převádět na plyn, což znamená pod čarou na ruský plyn. Je to samozřejmě možné, ale muže být také dost riskantní z pohledu budoucnosti. Já tam stejně vidím, že všechny klasické elektrárny zůstanou zachovány a bude se čekat, co se bude dít.“

Je nějaká šance prosadit jádro?

„Asi ano, vidíte, že dnes Francie se k tomu vrací, uvažují o tom další země. Pokud nechce dělat to uhlí a beru, že to není zrovna ideální, i když by to nějaké desítky let běžet mohlo, tak jádro je správnou alternativou. Bohužel jsme do něj spoustu let neinvestovali a teď nemyslím stavebně, ale vývojově. Víme, že na stole leží reaktory na nízko obohacená paliva. To znamená v podstatě ten odpadový uran, kde by se mohla znovu zhodnocovat. To je ale vše věc výzkumu, který byl hodně pozdržen a myslím si, že díky cenám energie se opět rychle rozjede.“

Jak vnímáte budoucnost potravinářského průmyslu ve spojitosti se zemědělskými komoditami?

Martin Moučka, CEO Foodish

„My jsme kolem covidové doby, musím říct naši dlouhodobou strategii přetavili. Čím dál více se totiž poptáváme s problémem dostat zboží ze zahraničí. Jsme silně importní společnost zaměřující se právě na luštěniny a obiloviny, které z velké části nakupujeme na východě. Jedná se o Ukrajinu, Rusko nebo vzdálenější země, jako je jihovýchodní Asie. Vidíme, že jsou nastaveny určité administrativní bariéry, nebo v mezinárodní námořní dopravě. Ty nám dost hází klacky pod nohy. Proto budoucnost jednoznačně vidíme v tom se rozvinout ve spravování tuzemských surovin, které se dají vypěstovat v Evropě a ve střední Evropě, a tak minimalizovat závislost na zahraničních partnerech a pokud možno se rozvinout v dodavatelsko-zpracovatelském žebříčku do většího spektra. To znamená nakoupit na poli, přetavit produkt do finálního výrobku a obsáhnout tento celý řetězec. V tom vidíme jednoznačnou budoucnost.“

Stouply vám zisky s ohledem na covidovou situaci?

Olin Novák, CEO Rohlik.Group

„Vždy když jsou nějaká covidová omezení, tak food e-commerce fouká vítr do zad. Nám je to relativně jedno, protože rosteme, i když ten vítr do zad nefouká. Umíme tu plachtu dobře natočit tím správným směrem. Věříme tomu, že když ten zákazník je super spokojený, když je dobře opečovávaný, tak on nám přijde zpátky, ať je covid nebo není. My tak na covidu nejsme závislí, naopak když jsou omezení, tak se začne dařit i všem okolo a zároveň i nám ten business rychleji roste. Je to ale pro nás složitější, protože musíme rychleji reagovat, nedá se to tak dobře plánovat jako v momentě, kdy si za ten úspěch nebo neúspěch můžete sami.“

Martin Moučka, CEO Foodish

„My jsme byli na té žhavé židli, která začala pod našimi hýžděmi hořet vlastně v první řadě, když se zavedla vládní opatření proti pandemii koronaviru. Ze dne na den se navýšily prodeje v e-commerce řádově o stovky procent, kdy náš e-shop vlastně vygeneroval desítky tisíc měsíčně. Skokově jsme vyletěli na půl milionu, což pro nás bylo naprosto nečekané. Nebyli jsme na to připraveni. Díky tomu, že jsme byli připraveni na jeho škálování a to například díky platformě Shoptet a informačního systému Abra, tak jsme byli v podstatě schopni celou situaci zvládnout. Zavedl se vícesměnný provoz a dodnes ten pokles oproti covidovému období byl, řekněme dvoutřetinový. To znamená, že jsme stále na číslech velmi hezkých.“

Jaké jsou trendy robotizace s ohledem na potravinářský průmysl?

Marek Hykl, Sales Engineer Robotics, Fanuc Czech

„Celosvětově vidíme, že trend v oblasti potravinářství a robotizace narůstá. Požadavky jsou zvyšujícího se trendu a i v České republice se zvyšuje poměr automatizace a robotizace v potravinářském sektoru. Z pohledu covidu a robotizace naši roboti výrazně pomohli výrobcům potravinářství ve chvíli, kdy přišla vlna covidu a byl nedostatek pracovníků na pracovišti. Tam, kde robotizaci měli nainstalovanou, tak měli tu výhodu té efektivity automatizace v tomto sektoru.“

Na Konferenci Brno se objevily i zajímavé projekty. Jedním z nich je i firma Food Natura, která vyrábí pizzy ze 100 procentně přírodních surovin. V porovnání s běžnou pizzou obsahuje až o 70 procent méně tuku a o 30 procent méně cukru.

Anna Brožková, CEO Food Natura

„Ráda bych vám představila naše jedinečné vegetariánské, veganské a nízkotučné pizzy. Jmenují se Pizza Natura. Tady můžete vidět vegetariánskou verzi, pak s nízkotučným salámem a tady máme veganskou. Jsme jedineční tím, že naše těsto je tvořené více jak z padesáti procent zeleniny. Barevnost tak tvoří zeleniny a žádné chemické přípravky nepřidáváme. Naopak máme cuketu se špenátem, řepu a dýni. Naše pizzy mají vysoký obsah vlákniny, přidáváme spirulinu, chlorellu a psyllium. Na druhou stranu máme nízký obsah cukru, soli a tuku. Je to společně s bezlepkovou moukou, tudíž pro celiaky, kteří mají různá omezení, je tato pizza také výborná. Naše pizzy jsou vyráběny v souznění s přírodou. Podporujeme přírodu tím, že se zaměřujeme na vegetariánské a veganské výrobky a suroviny máme výhradně od českých dodavatelů. Myslím si, že lidi tento trend podporují a sledují kvalitu těch potravin, na kterých si velice zakládáme.

Petr Mandelík, ředitel Konference Brno

„Rádi bychom poděkovali všem účastníkům dnešní konference. Děkujeme všem partnerům a věříme, že jejich služby, výrobky a inovace přispějí k úspěchu celého oboru. V dnešní době si vážíme i nemalého pozvání řady hostů. Věříme, že diskuze bude pro účastníky přínosná a naváží dlouhodobou spolupráci.“

Již na příští rok se můžete těšit na další kolo Konferencí. První se uskuteční 12. dubna 2022 se zaměřením na Očekávaný vývoj zdravotnictví a zdravotní péče v ČR a ve světě.

Také by vás mohlo zajímat:

Konference Brno: Asijské automobilky zvládají lépe problémy s čipy

Zdroj: Tývka.cz

Komentáře

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.