České zemědělství není nesoběstačné

Zemědělci loni vyrobili nejvíce masa od roku 2012. Výkupy mléka loni překročily jeho roční produkci za celé období od roku 2002. Pozitivní rovněž je, že české zemědělství je jako celek soběstačné. Více o tom hovoří hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.


Loni v České republice vzrostla výroba masa o necelé jedno procenta na takřka 455 tisíc tun. Jde o největší množství vyrobeného masa od roku 2012. Tuzemští producenti prodali okolo 3,1 miliardy litrů mléka.

„Uvedená čísla značí, že zemědělci za sebou mají z hlediska objemu produkce příznivý rok 2020. Vysoká produkce přispěla k zesílení tlaku na pokles cen potravin v ČR. Ceny zemědělských výrobců klesaly u skotu, jatečných prasat i jatečných kuřat a také v případě mléka,“ říká Kovanda.

Tento fakt zapříčiní slabší růst cen potravin v Česku v roce 2021 v porovnání s rokem 2020.

Problém v soběstačnosti je u dílčích potravin

„Bude jedním z faktorů v pozadí celkově mírnější spotřebitelské inflace v porovnání s rokem loňským,“ uvádí Kovanda.

Další příznivou zprávou je podle Kovandy fakt, že české zemědělství není nesoběstačné. S ohledem na objem kalorií, jež vyprodukuje, by Češi přežili i bez zahraničního obchodu.

„Čísla za rok 2020 tento fakt potvrzují. Odlišná je situace na úrovni jednotlivých potravin, třeba vepřového masa, kde již soběstačnost zajištěna není,“ dodává Kovanda.

Také by vás mohlo zajímat:

Chytrá domácnost a nové trendy

Zdroj: Komentář Lukáše Kovandy

Komentáře