
České firmy s podporou TAČR chtějí zvýšit dostupnost bezlepkových produktů

Česká společnost Perník s. r. o. z Těchlovic na Královehradecku má v plánu zavést nové, kvalitní a cenově dostupné bezlepkové produkty. A právě nedostatečné množství produktů zaměřených na bezlepkovou dietu se stalo hybnou silou pro zvýšení dostupnosti tohoto zboží pro lidé trpící celiakií, pšeničnou alergií nebo jinými formami přecitlivělosti na pšeničné proteiny. Tuto aniciativu finančně podpořila Technologická agentura České republiky (TAČR).
„Počet celiakálních pacientů a osob alergických nebo citlivých na lepek či jiné pšeničné proteiny neustále vzrůstá. Bezlepkové potraviny neslouží jen k pokrytí nutričních požadavků, ale jsou pro tyto osoby jedinou racionální a celoživotní výživou. Nabídka kvalitních, plnohodnotných bezlepkových potravin, tedy potravin bez složek pšenice a žita, je však v Česku velmi omezená. Jejich tuzemským výrobcům chybí zejména vhodné suroviny i moderní technologie. Projekt na zkvalitnění bezlepkového pečiva netradičními zdroji nutričně kvalitních proteinů má z tohoto důvodu jistě smysl, a proto jej podporujeme,“ uvedl předseda TAČR Petr Konvalinka.
TAČR do projektu vložila částku převyšující 13 milionů korun z Programu EPSILON. Mimo techlovickou společnost Perník s.r.o. na projektu participuje i Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR, pardubická firma RADANAL s.r.o. a Výzkumný ústav potravinářský Prahav. Skupina odborníků, kterou tvoří zaměstanci těchto pracovišť, je objevení kvalitní, nutričně a technologicky vhodné, přirozeně bezlepkové suroviny, jež je schopná v recepturách pro pekařské výrobky nahradit pšeničnou a žitnou mouku obsahující lepek nebo příbuzné proteiny.
Experti již doporučili aplikovat do receptur pro běžné i trvanlivé bezlepkové pečivo například nutričně hodnotné mouky z bobů luštěnin (lupina úkolistá, lupina bílá, sója luštinatá), semena pohanky, quinoi, teffua izolované bílkoviny semen olejnin (slunečnice olejná, řepka olejka, konopí seté), jež nejsou dosud běžnými pekařskými technologiemi využívané.
Výsledkem projektu má být pečivo podobné pšeničným a žitným výrobkům
„Součástí našeho projektu byla také analýza možností a zavádění nových technologických postupů při výrobě bezlepkových potravin. Kromě nutričních a chuťových vlastností jsme kladli důraz i na bezpečnost potravin, a to zejména u surovin v pekařství běžně neužívaných. Testovali jsme i vliv alternativních pekařských surovin na lidský imunitní systém, abychom vyloučili případné nepříznivé somatické reakce, například alergii,“ vysvětlila jednatelka firmy Perník Martina Králová.
K tomu dodala, že do procesu dalšího zkoumání a výroby chutných bezlepkových potravin je potřeba zařazovat zejména suroviny, jež jsou ve středoevropských podmínkách pěstované nebo něžně užívané.
Projekt má ve své konečné podobě přinést komerčně běžně dostupné bezlepkové pekařské produkty, které se budou svojí chutí, vůní, vzhledem a nutriční hodnotou rovnat konvenčním pšeničným nebo žitným výrobkům. Dokončení projektu se očekává v prosinci roku 2021.
Nové bezlepkové produkty zahrnující běžné pečivo budou na trhu nejpozději v roce následujícím.
Zdroj: TAČR
Foto: Pixabay.com / TiBine